Νέα

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ JEWELRY RESIDENT STUDIOS
     


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Jewelry Resident Studios

 

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), στις 17 Μαΐου 2017, εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα Jewelry Resident Studios που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΜΚΗΛ, μετά από 23 χρόνια πρωτοπορίας στην μουσειακή εκπαίδευση, εγκαθιδρύει δύο νέα ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήμα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δημιουργία και να προβάλλουν το έργο τους, στο ευρύ κοινό.


Τα νέα υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του ΜΚΗΛ, προσφέρουν ένα πεδίο διάδρασης, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν και να επιδεικνύουν σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων, δημιουργώντας ένα χώρο εικαστικής αναζήτησης, με τους επισκέπτες να εισχωρούν στα άδυτα του καλλιτέχνη την στιγμή της δημιουργίας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα αποτελέσει ένα «block buster» έκθεμα του ΜΚΗΛ. Στόχος του εγχειρήματος, η δημιουργία μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας που στηρίζεται στην διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη με το πλέον ζωντανό μουσείο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα και, τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στον τομέα του Κοσμήματος και των Διακοσμητικών Τεχνών.


Η καινοτόμος δράση του ΜΚΗΛ δίνει τη δυνατότητα έρευνας και συνεργασίας των καλλιτεχνών με το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου, ενισχύοντας τη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων. Αποτέλεσμα της προαναφερθείσας  συνεργασίας, η δημιουργία του πρώτου ψηφιακού λεξικού κοσμήματος, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες πτυχές της ιστορίας του κοσμήματος και να επιλέγουν μια εξατομικευμένη διαδρομή γνώσης.


Με τη νέα υποδομή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το ΜΚΗΛ, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αλλά και την ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού design στη διεθνή αγορά τέχνης.

ΤΑ STUDIO

Ζωντανό Εργαστήρι Μεταλλοτεχνίας (ΖΕΜ)

Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήρι μεταλλοτεχνίας με σκοπό την κατασκευή κοσμήματος σε Μουσείο στην Ευρώπη. 

 

Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας το 1994, τιμώντας το κτίριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του 1950. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας και η προβολή του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος.

 

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες-τεχνίτες, να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό εργαλείο, για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού με τους επισκέπτες ενός Μουσείου. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εργασία του καλλιτέχνη καθώς και να γνωρίσει ζωντανά την επεξεργασία κατασκευής κοσμημάτων, με έμφαση στις αρχαίες και σύγχρονες τεχνικές που αναβίωσαν και αναπτύχθηκαν από τον Ιδρυτή του Μουσείου Ηλία Λαλαούνη.

 

Ζωντανό Εργαστήρι Διακοσμητικών Εικαστικών Τεχνών (ΖΕΔΕΤ)

Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου μεταλλοτεχνίας, το οποίο λειτούργησε το 1994 στο ΜΚΗΛ, τιμώντας το κτίριο που στέγασε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη.

 

To ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της χρήσης παραδοσιακών τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική, τη ξυλογλυπτική. Το μέταλλο, το δέρμα και το σμάλτο συνδυάζονται με ρητίνες, ακρυλικά, objets trouvés και άλλα βιομηχανικά υλικά δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η συνέργια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων, υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση για το σύγχρονο εικαστικό design.

 

ΔΕΙΤΕ LIVE:

 • ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ

 • TH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

 • ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

 • “ONE TO ONE ARTISTS” EXCHANGE STAND

 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 • BAZAAR ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ

 • ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

 • HEPHAISTOS SUMMER SCHOOL www.jss.gr

   

ΕΡΕΥΝΕΙΣΤΕ:

 • ΤΟ ΗΛΕΚΤΡONΙΚΟ LEXICON ΣΤΑ ΖΕΜ ΚΑΙ ΖΕΔΕΤ

 • ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

 • ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ


Tα προγράμματα για το Jewelry Artists in Residence Program και η δημιουργία των δυο ζωντανών εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και διακοσμητικών, εικαστικών τεχνών υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χρημαδοτούνται για τη λειτουργία ενός έτους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Καρυατίδων 4Α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, 117 42

Τηλ.: +30 210 9221044, +30 210 9239709

administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr    www.jss.gr

 

 
 
 
 
  Μόνιμες Εκθέσεις

ENOTHTA Ι: Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Περισσότερα για την έκθεση >
 
 
  Περιοδικές Εκθέσεις

ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ
Περισσότερα για την έκθεση >
 
 
  Επιλογές Πωλητηρίου

MUSEUM NEWSLETTER
Περισσότερα >

Μπλουζάκια
Περισσότερα >
 
 
  Εγγραφή στην Mailing List


 
 
{ Ιστορία } { Τοποθεσία } { Πληροφορίες }  { Μόνιμες Εκθέσεις } { Περιοδικές εκθέσεις }  { Σπεδός } { Εκπ. Προγράμματα } { Ξεναγήσεις }
{ Πολύτιμοι Χώροι }{ Φίλοι του ΜΚΗΛ } { Πωλητήριο }  { Νέα } { Επικοινωνία }

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη © 2008