Νέα

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ
     

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Από το Κόσμημα στη Γλυπτική

 

Οι καλλιτέχνες, στην εποχή της Αναγέννησης, έπρεπε να δοκιμαστούν να μαθητεύσουν σε διαφορετικές τέχνες, τεχνικές και εργαστήρια, πριν αποφασίσουν σε ποια τέχνη θα εξειδικευτούν. Ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Benvenuto Cellini, αναγνωρίστηκε ως χρυσοχόος, γλύπτης, μουσικός και ποιητής. Βασικός ανταγωνιστής του ήταν ο Cristofor Foppa, γνωστός ως Caradosso. Ο Caradosso, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες του Ιταλικού νότου, μαθήτευσε σε διαφορετικά εργαστήρια, ενώ ήταν εξαιρετικός γλύπτης και ζωγράφος, πριν ξεχωρίσει στην τέχνη της κοσμηματοποιίας. Η ιδιαιτερότητα της εποχής, το διαφορετικό υπόβαθρο των καλλιτεχνών και η ποικιλομορφία των εξειδικεύσεών τους, επέτρεπε την ανάδειξή τους. Για τους νέους καλλιτέχνες που δημιούργησαν ιστορικά έργα, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν κληρικοί και αξιωματούχοι, αναθέτοντας ειδικές παραγγελίες για δώρα προσωπικά ή κρατικά σε καλλιτέχνες που ξεχώριζαν για τις τεχνικές τους γνώσεις. Όλοι οι παραπάνω γλύπτες έμειναν στην ιστορία της τέχνης και ως επιτυχημένοι κοσμηματοποιοί.

 

Σήμερα, αντίστροφα με την εποχή της Αναγέννησης, οι καλλιτέχνες ξεκινούν από μια τέχνη και καταλήγουν να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνικές στην διάρκεια της καριέρας τους, ενώ η επιτυχία τους δεν απαιτεί μόνο επιμόρφωση, εξάσκηση και δυναμική προβολή. Η ευόδωση, συχνά, έρχεται από τη στήριξη ισχυρών Οργανισμών και Μουσείων. Η τέχνη ακολουθεί τα ίχνη των περιστάσεων, τις συγκυρίες ή τις ειδικές παραγγελίες που δέχονται οι καλλιτέχνες και επιπλέον οι κοινωνικό - πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την κοινωνία και ακολούθως τα προϊόντα της. Οι προσωπικές εμπειρίες του καλλιτέχνη έρχονται να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα της δημιουργίας, για να αφήσουν τα ίχνη του στην ιστορία της τέχνης. Μια ομαδική έκθεση κρίνεται από την Ιστορία που δεκαετίες αργότερα τοποθετεί τα έργα στην εποχή τους, παραθέτοντας την συμβολή τους στον παγκόσμιο χάρτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην έκθεση «Νέοι Ορίζοντες» καταξιωμένοι γλύπτες, πρωτοεμφανιζόμενοι και βραβευμένοι εικαστικοί κοσμήματος αποδεικνύουν πως η διαδικασία δημιουργίας ενός σημαντικού σύγχρονου κοσμήματος δεν απαιτεί μόνον την εκτεταμένη μόρφωση, εμπειρία ή υπάρχουσα αναγνώριση του καλλιτέχνη. Οι καλλιτέχνες αφήνουν στα χέρια τους τη δημιουργία να χαράξει την προσωπική τους εμπειρία και ανατρέπουν το κατεστημένο των συμβατικών φορέσιμων κοσμημάτων. Χωρίς δισταγμό ή το βάρος ενός απαιτητικού παραγγελιοδόχου και με έναυσμα την ελευθερία, οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση του ΜΚΗΛ και πειραματίστηκαν με φόρμες και υλικά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις με φορητά, μνημειώδη έργα ή installations (εγκαταστάσεις).

Τα έργα έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικά, πολύτιμα, ανακυκλωμένα  ή  εύθραυστα υλικά, ενώ ορισμένες κατασκευές μετά την έκθεση μπορεί να διαλυθούν, ώστε η εμπειρία της δημιουργίας τους να μετουσιωθεί σε άλλο σχηματισμό. Χρηστικά, διακοσμητικά, φορητά ή γλυπτά, τα έργα ανανεώνουν τις προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη. Το εικαστικό κόσμημα παρουσιάζεται για άλλη μια φορά με ισχυρή δυναμική και έρχεται να αναδείξει ισχυρά πολιτικά, κοινωνικά ή και προσωπικά μηνύματα και να θέσει τα θεμέλια για μια νέα «Αναγέννηση» στην ιστορία της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Σήμερα, με οδηγό τα «Αναγεννησιακά» πρότυπα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στέκεται αρωγός και στυλοβάτης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Ευχαριστούμε το ΙΣΝ, για την σημαντική στήριξη που προσφέρει στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και στο εγχείρημά του, να συνεχίσει να πρωτοπορεί με προγράμματα που ωφελούν τη σύγχρονη κοινωνία, με νέες μουσειολογικές δράσεις που προβάλλουν τη νέα ελληνική εικαστική δημιουργία του καλλιτεχνικού κοσμήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Ι.Η.Λ.

 

Ευχαριστούμε εγκάρδια τους Καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της έκθεσης «Νέοι Ορίζοντες από το Κόσμημα στη Γλυπτική»

    

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΆΡΤΕΜΙΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΖΑΡΑΡΗ ΣΟΦΙΑ

ΚΑΛΑΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΚΟΡΙΝΝΑ

ΛΕΙΒΑΔΑ ΙΟΛΗ

ΜΠΑΧΛΑΒΑ ΣΟΦΙΑ

ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΛΥ

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΟΥΛΟΥΜΙΔΗ ΒΙΒΗ

ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΧΑΪΔΕΜΕΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ

 


ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΒΛΑΧΟΥ ΝΕΛΛΑ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΖΕΡΒΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΧΑΙΡΑ ΉΛΙΑ

ΜΠΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΈΦΗ

ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 


ΓΛΥΠΤΕΣ

ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΑΝΑΗ                                                      
 
 
 
  Μόνιμες Εκθέσεις

ENOTHTA ΙΙΙ:ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ
Περισσότερα για την έκθεση >
 
 
  Περιοδικές Εκθέσεις

ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ
Περισσότερα για την έκθεση >
 
 
  Επιλογές Πωλητηρίου

ETHNIC JEWELRY
Περισσότερα >

Ασημένιο Αντικείμενο
Περισσότερα >
 
 
  Εγγραφή στην Mailing List


 
 
{ Ιστορία } { Τοποθεσία } { Πληροφορίες }  { Μόνιμες Εκθέσεις } { Περιοδικές εκθέσεις }  { Σπεδός } { Εκπ. Προγράμματα } { Ξεναγήσεις }
{ Πολύτιμοι Χώροι }{ Φίλοι του ΜΚΗΛ } { Πωλητήριο }  { Νέα } { Επικοινωνία }

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη © 2008