ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

1 Director's Welcome

Ιωάννα Λαλαούνη

Διευθύντρια Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Το Μουσείο φέτος συμπληρώνει τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Άνοιξε τις πύλες του το 1994, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το ιστορικό κτήριο που άλλοτε στέγαζε τα πρωτότυπα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη, σήμερα αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα του είδους στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει τους 800.000 επισκέπτες.

 

Από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε χωρίς κληροδότημα και συνέχισε χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Παρά τα συνεχή στοιχήματα και τις προκλήσεις, το ΜΚΗΛ κατόρθωσε να βρίσκεται στην κορυφή των αυτοχρηματοδοτούμενων ιδιωτικών μουσείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας διαρκώς επιτυχίες στους τομείς των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα για την τέχνη του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών στην Ευρώπη.

 

Ξεκινώντας, στόχος μου ήταν η καθιέρωση ενός μουσείου που θα στηριζόταν στο όραμα ενός ιδιοφυούς επιχειρηματία που κατόρθωσε να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό σε κάθε σημείο του κόσμου. Έτσι, ακολουθώντας την διορατικότητα και την καινοτόμα σκέψη του πατέρα μου, θέσαμε τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων προσεγγίσεων της μουσειολογίας, της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της μουσειοπαιδαγωγικής με κύριο άξονα το Κόσμημα και τις Διακοσμητικές Τέχνες.

 

Στον χώρο που βρισκόμαστε, ο Ηλίας Λαλαούνης δημιούργησε περισσότερα από 80.000 σχέδια κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ επέβλεψε την κατασκευή περισσότερων από 18.000 εξ αυτών. Τα σχέδια, τα πρωτότυπα αντικείμενα και το αρχείο του ιδρυτή, αποτέλεσαν, εξ αρχής, τον πυρήνα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

 

Ο απολογισμός θέτει πάντοτε τις βάσεις για το μέλλον.

 

Στα 30 χρόνια, με την συμβολή ιδιωτικών δωρεών και αντικειμένων που βρίσκονται στο μουσείο σε καθεστώς μόνιμου ή προσωρινού δανεισμού, έχουμε εμπλουτίσει την μόνιμη συλλογή του μουσείου με μοναδικά ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα διακοσμητικών και παραδοσιακών τεχνών, καθώς και με σύγχρονα εικαστικά κοσμήματα, μετρώντας σε σύνολο περισσότερα από 5.800 αντικείμενα.

 

Οργανώσαμε περισσότερες από 120 θεματικές περιοδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άξονας η ιστορία, η παράδοση και εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών, του πολύτιμου και του εικαστικού κοσμήματος στον παγκόσμιο χάρτη. Οι περιοδικές εκθέσεις στο ΜΚΗΛ, έφεραν ιστορικά και σύγχρονα κειμήλια από Μουσεία του κόσμου και ιδιωτικές συλλογές. Το «άνοιξε το σεντούκι της γιαγιάς» μαζί με άλλα μοτο φέραμε στο φως κρυμμένους θησαυρούς ξεκινώντας ένα τεράστια σήμερα κίνημα.

 

Η μόνιμη συλλογή με το έργο του Ηλία Λαλαούνη έχει ταξιδέψει σε διεθνή Μουσεία, όπως το Pushkin State Museum of Fine Arts, το National History Museum of Romania και το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το Victoria $ Albert Museum στο Λονδίνο αποτελώντας ίσως την μοναδική μόνιμη συλλογή Ελληνικού μουσείου με το έργο ενός καλλιτέχνη που έχει λάβει τέτοια αναγνώριση και έκθεση. Έργα καλλιτεχνών ολοένα και εμπλουτίζουν τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου στην Αθήνα. Ενώ πρωτότυπα και μοναδικά έργα του Ηλία Λαλαούνη βρίσκονται σήμερα σε ολοένα και περισσότερες συλλογές – ιδιωτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος- και σημαντικά μουσεία, όπως στο Victoria & Albert Museum,  στο Metropolitan Museum of Art, το Pforzheim Schmuck Museum, Στο Philadelphia Museum of Art, και το Swiss National Museum, the Koch Collection of Finger Rings, the Helen Drutt Collection και πολυάριθμες σημαντικές συλλογές.

Τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας την διεθνή δραστηριότητά του, το Μουσείο έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων, που απευθύνονται σε όλες τις ομάδες κοινού, καθώς και ιδιαίτερες δράσεις που εστιάζουν σε νέους επαγγελματίες, σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες και ενήλικες, συμβάλλοντας σημαντικά στην σύγχρονη μουσειακή αγωγή και την πολιτιστική εκπαίδευση του τόπου μας. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε διεθνή εξειδικευμένα προγράμματα δια βίου μάθησης, όπως το JaIR και το Hephaistos Summer Program (www.jss.gr). Το Hephaistos Summer Program αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα για την Ιστορία του Δυτικού Κοσμήματος και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Jewelry Artist in Residence Program (JaIR) είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης καλλιτεχνών που εστιάζει στην τέχνη του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών.

Για το πρόγραμμα μαθητών και σπουδαστών βρίσκουμε περισσότερους από:

120.000 μαθητές σχολείων έχουν παρακολουθήσει Εκπαιδευτικά Προγράμματα

150.000 επισκέπτες έχουν παρακολουθήσει ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

30.000 ενήλικες έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης ταχύρρυθμα εργαστήρια, διαλέξεις .

 

Από το ξεκίνημά του, το ΜΚΗΛ βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινότητας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στην προσβασιμότητα και την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων με ευαλωτότητα. Το ΜΚΗΛ αποτελεί το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που προβλέπει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, ενώ προσφέρει προγράμματα που απευθύνονται σε ομάδες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας χωρίς κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Από το 1994, το ΜΚΗΛ πρωτοπορεί εισάγοντας στα ελληνικά δεδομένα προγράμματα Πρακτικής Άσκησης και Εθελοντισμού. Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από σχετικές σπουδές στο πεδίο της Μουσειολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας, της Βιβλιοθηκονομίας, της Φύλαξης Μουσείων κ.ά. έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης και πλέον εργάζονται σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, συντελώντας την νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας.

 

Με την συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας μας, διοργανώνουμε μια σειρά προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τιμώντας τον ιδρυτή μας ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο πεδίο των διακοσμητικών τεχνών και του κοσμήματος του 20ού αιώνα. Εκθέσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και το πολιτιστικό πρόγραμμα ΣΠΕΔΟΣ, ξεδιπλώνουν πτυχές της 70ετούς καριέρας του σχεδιαστή μέσα από σύγχρονες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

 

Είμαστε περήφανοι να παραμένουμε φάρος πολιτισμού, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά μια πανάρχαιάς τέχνης, την ιστορία αντικειμένων και κοινωνιών, της σύγχρονες τάσεις της τέχνης και της μόδας. Το ΜΚΗΛ διατηρεί την ιστορία της επιτυχημένης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του Ηλία Λαλαούνη και υποδεικνύει νέους τρόπους μουσειακής εκπαίδευσης. Άλλωστε όντας ένα από τα ελάχιστα Μουσεία στον κόσμο με αντικείμενο το κόσμημα, που σήμερα είναι από τα  προσοδοφόρα και ελκυστικά επαγγέλματα παγκοσμίως, το Μουσείο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και καθοδηγεί ένα ευρύ κοινό.

– Ιωάννα Λαλαούνη